Taksinumerot.fi - Taksien
puhelinnumerot

Taksinkuljettajaksi?

Taksinkuljettajan ammatti on vaativaa asiakaspalvelutyötä, sillä takseja käyttävät hyvin monenlaiset ihmiset, kuten liikemiehet, kapakoissa kävijät, kauppaan menevät mummot, vammaiset. Taksit tekevät myös paikkakunnasta hieman riippuen paljon koulukyytejä. Jollain paikkakunnilla taksit voivat myös viedä esimerkiksi aterioita vanhusten koteihin. Hyvänä puolena ammatissa on varma työllisyys sekä maisemien vaihtuvuus työpaikan ikkunasta. Lisäksi monissa muissa työpaikoissa työt voivat kasautua työpöydälle suureksi nipuksi esimerkiksi loman aikana. Taksinkuljettaja voi sen sijaan unohtaa työhommat sen jälkeen kun on vienyt auton talliin työvuoron päätteeksi.

Taksikuskin palkka koostuu yleensä urakkapalkasta. Vasta-aloittaneelle ”rengille” maksetaan noin 35 % auton verottomasta ajotulosta.  Arvonlisäveron määrä henkilöliikenteessä on 1.1.2013 alkaen 10 %. Jos kyyti tekee siis 110 €, arvonlisäveron osuus  on 10 €. Tästä jäljelle jäävästä 100 € lasketaan sitten se taksinkuljettajan palkka, joka tässä tapauksessa olisi  35,00 €.

Taksinkuljettajaksi  vaaditaan vähintään 30 tuntia kestävä koulutus. Kursseja järjestetään ympäri Suomea Kurssille vallittavan on täytettävä C- ja D ajokorttiluokkien terveysvaatimukset.  Nämä terveysvaatimukset eivät ole ihmeellisiä ja ne käsittävät lähinnä näön ja kuulon. Näkövaatimuksena on, että näön tarkkuus silmälasein tai ilman niitä on toisella silmällä vähintään 0.8 ja toisella vähintään 0.6. Saat siis käyttää silmälaseja apuna. Lisäksi näkökentän on oltava normaali. Kuulon osalta vaatimuksena on että ainakin toisella korvalla kuulee tavallisen puheäänen neljän metrin etäisyydeltä. Taksinkuljettajan on terveydeltään oltava myös siinä kunnossa että pystyy palvelemaan asiakkaita ja ajamaan autoa turvallisesti. Näin ollen tietyt sairaudet, kuten diabetes tai epilepsia voivat myös olla esteinä ammatissa toimimiseen.

Lisäksi taksinkuljettajilta vaaditaan riittävä suomen- tai ruotsin kielen taito. Terveys ja kielitaitovaatimuksista asia jää harvalla kiinni, mutta lisäksi taksinkuljettajan on oltava nuhteeton. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeisen viiden vuodan aikana et saa olla syyllistynyt esimerkiksi rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta tai muuhun tekoon joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan. Lisäksi on säädetty että luvan hakemista edeltäneen vuoden aikana et ole saanut olla ajokiellossa toistuvien liikennerikosten takia. Myöskään väkivalta- ja seksuaalirikoksia ei saa olla viimeisen viiden vuoden ajalta.

Taksinkuljettajan peruskurssilla käsitellään mm. työturvallisuutta, asiakaspalvelua, ensiapua, taksi-alan lainsäädäntöä, mittarien ja maksupäätteiden käyttöä.

Taksinkuljettajan peruskurssi maksaa noin 600 €. Lisäksi moniin kaupunkeihin ajamaan tulevat joutuvat käymään lisäksi paikallisen ID-kurssin. Tämä kurssi maksaa noin 300 € ja siinä opetetaan paikallisia käytäntöjä ja ennen kaikkea paikallistuntemusta. Takseissa on nykyisin hyvät navigaattorit apuna, mutta taksinkuljettajien on kuitenkin tiedettävä mm. oman paikkakuntansa hotellit, koulut, ravintolat sekä baarit, hoitokodit jne.

Kurssimaksun lisäksi taksinkuljettajan ammattipätevyyskoe eli TraFin koe maksaa n. 100 € ja ajolupahakemus poliisilta 60 €. Ajolupahakemukseen tarvitaan liitteeksi kaksi valokuvaa ja lääkärintodistus.

Taksinkuljettajien on nykyisin käytävä viiden vuoden välein jatkokoulutus. Tämä jatkokoulutus kestää 7 tuntia ja maksaa noin 120 €.


Löysitkö haluamasi tiedot? Anna meille +1 Googlessa!